Milena Pavlović-Barili

image001SLIKA

 

Pod mojim kapcima

ti si mesec u bašti,

ti si magla na reci,

ti si jedini uvijen u san,

u Odjek detinjstva

i u plač.

Ti si val što se propinje visoko

tražeći zvezde u visini neba.

NJujork, marta 1940.

 

SABLAST

 

Oh, mlade žene u belo odevene,

ovaploćenje čini i potajnog milovanja,

da li ste ikad ljubav videle?

Daleko na horizontu,

pre nego što svane dan, njen bledi lik,

skriven pod zlatnom kosom,

s grudima natopljenim krvlju,

kreće se sporo, sanjareći u skitnji.

Čuvajte se, ne recite mu ništa,

on je stariji nego svet.

Skupite svoje skute, sklopite crne rukavice

i vratite se neopažene, sa ugaslim mesecom.

NJujork, juna 1941.

* * *

 

milena_pavlovic_barili4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Milena Pavlović Barili, slikar i pesnik, rođena je u Požarevcu 5. novembra (23. oktobra po starom kalendaru) 1909. godine kao jedino dete u braku Požarevljanke, Danice Pavlović i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara, pesnika i putopisca, Bruna Barilija. Slikarsko obrazovanje dobila je najpre u beogradskoj Umetničkoj školi (1922 – 1926), a kasnije studije slikarstva nastavila u Minhenu, na Blocherer Bosshardt, Knirr Schule i Akademie der bildenden Kunste (1926 – 1928).
Najznačajniji deo Mileninog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, odakle je Milena otišla u rano proleće 1930. godine. Skoro čitavu jednu deceniju ona je svojim životom i
radom bila vezana za zapadnoevropske umetničke metropole, London, Pariz i Rim, gde se družila i izlagala sa najistaknutijim predstavnicima evropske umetničke avangarde.
U samo predvečerje izbijanja II svetskog rata, avgusta 1939. godine, Milena je otputovala za Njujork, gde je ostala sve do svoje smrti.

Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalnom dizajnu, pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih žurnala i časopisa za uređenje enterijera i eksterijera (Vogue, Town & Country, Sharm, Glamour, Harper’s Bazzar). Sarađivala je i sa kompozitorom Đan Karlom Menotijem, za čiji je balet Sebastian radila kostime (1944).

Preminula je u Njujorku 6. marta 1945. godine. 
Po završetku rata, avgusta 1947. godine, Milenin muž Robert Astor Gosselin je urnu sa Mileninim pepelom preneo u Rim gde je 5. avgusta 1949. godine pohranjena na groblju stranih umetnika u kompleksu parka u Rimu, gde su kasnije sahranjeni i Milenini roditelji, Bruno (1952) i Danica (1965).
Magično i onostrano, naslućeno na londonskoj izložbi nastaviće da traje i produbljuje se u delima izloženim aprila 1932. godine u pariskoj galeriji definitivno će se uobličiti tokom narednih meseci u Italiji, da bi oktobra iste godine, otvarajući rimsku umetničku sezonu, Milenina izložba u bila ocenjena kao događaj koji je usijao pera najuglednijih likovnih kritičara gradova na Tibru i Seni i doprineo da njeno ime odjednom uzleti i rasprši se po evropskim novinama.”  (Jelica Milojković, muzejski savetnik)

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s